II Generalna skupština Mreže za izgradnju mira

15. i 16. novembra 2019. u Sarajevu je održana II Generalna skupština Mreže za izgradnju mira. Mreža za izgradnju mira okuplja 197 članicu, 176 organizaciju članicu i 21 školu članicu.

Akademija za žene osnovana početkom 2019. i od samog početka je članica Mreže za izgradnju mira dijeleći iste vrijednosti usmjerene ka izgradnji održivog mira, promidžbu ljudskih vrijednosti i prava te stvaranje boljeg društva za sve nas.

U prvom dijelu dvodnevne II Generalne skupštine Mreže za izgradnju mira izlagala se historija Mreže za izgradnju mira od njenih početaka kao neformalne mreže do formalnog Udruženja, o članovima i članicama koji godinama obavljaju nevjerovatan posao u BiH, govorilo se o glavnim aktivnostima u proteklom periodu dokumentovanog kroz Izvještaj o radu Mreže za izgradnju mira i Izvještaj upravnog odbora Mreže za izgradnju mira te o planovima za budući rad Mreže.

Nastavilo se sa prezentacijom dokumenata:

  1. Statut Mreže za izgradnju mira
  2. Poslovnik o radu Skupštine

Od posebne važnosti je bio član 6. Poslovnika o radu Skupštine koji se odnosi na ispunjenje uslova organizacija koje žele biti članice Skupštine Mreže za izgradnju mira. Nakon prezentacije je slijedila diskusija i pitanja o prezentovanim dokumentima te pristupilo glasanju za usvajanje dokumenata Mreže za izgradnju mira. 

Prvi dio II Generalne skupštine Mreže za izgradnju mira zaokružen je druženjem prisutnih članova i članica te prikazivanjem filmova „Suočavanje sa prošlošću“.

Drugi dan II Generalne skupštine Mreže za izgradnju mira započeo je prezentacijom smijernica o saopštenjima za javnost gdje se uz već postojeće smijernice za javno reagovanje koje se odnose na zloupotrebu memorijalizacije i bilo koje vrste prijetnje kada Mreža može reagovati bez predhodnih konsultacija sa članicama prošireno na na teme kršenja ljudskih prava, govora mrženje, bilo koji oblik nasilja te bilo koju radnju koja može ugroziti mir nakon čega je uslijedilo glasanje gdje je jednoglasno odlučeno da prisutne članice daju povjerenje Mreži za izgradnju mira da javno reaguje u navedenim slučajevima.

Dio vremena je predviđen bio za „World Caffe“ gdje su prisutne članice Mreže za izgradnju mira imale priliku za međusobno upoznavanje i prezentovanjem ključnih pitanja za zajedničko djelovanje, nakon čega je zatvorena II Generalna skupština.

Akademiji za žene je pripala čast da bude dio II Generalne skupštine Mreže za izgradnju mira te zajedno sa ostalim članicama učestvuje u diskusijama, glasanju i usvajanju dokumenata bitnih za daljni rad Mreže.

Nadamo se da će zaključci koji su doneseni služiti jačanju civilnog društva u BiH, jačanju međusobne solidarnosti,  pomoći u rješavanju ključnih pitanja za bh društvo, pospiješiti  promicanje ljudskih prava te pomoći u stvaranju bolje društvene klime u BiH za sve nas.

 

Vaša Akademija za žene.