BUCHKLUB SA KATHRIN SCHMIDT

Goethe-Institut BiH u saradnji sa Akademijom za žene organizuje BUCHKLUB sa jednom od najuglednijih njemačkih književnica današnjice Kathrin Schmidt.

BUCHKLUB se organizuje u cilju promicanja čitalačkih vrijednosti, a učesnici i učesnice su učenici i učenice Prve gimnazije Sarajevo i Druge gimnazije Sarajevo te polaznici i polaznice kursa njemačkoj jezika Goethe-Instituta Sarajevo. Učesnici i učesnice će čitati dijelove Kathrininog romana “Kapoks Schwestern”, a potom će svoje impresije o pročitanom podijeliti sa autoricom romana u razgovoru koji je planiran 30. novembra 2019. sa početkom u 11:00h u sjedištu Goethe-Instituta u Sarajevu, Bentbaša 1a.

Radni jezik: njemački.

Kathrin Schmidt je rođena je 1958. godine u Gothi, nekadašnja Istočna Njemačka. Završila je psihologiju i radila kao asistentica na Univerzitetu u Leipzigu, a od sredine osamdesetih kao dječija psihologinja u Berlinu. Nakon pada Berlinskog zida društveno se angažuje, radi u novinama, nastavlja da piše poeziju. Prvu veliku književnu nagradu Leonce i Lena dobila je 1993. godine, a zatim slijede i brojne druge. Piše romane i pripovijetke. 2009. godine dobila je nagradu “Deutscher Buchpreis” za roman “Nečeš umrijeti”.