Sanela Klarić

Akademija za žene

BIOGRAFIJA

Sanela je predsjednica Zelenog vijeća Bosne i Hercegovine, vanredna profesorica na Internacionalnom BURCH univerzitetu, predsjednica Komore inženjera u FBiH, članica Parlamenta Federacije BiH, članica Globalne alijanse za Zeleni novi dogovor, članica organizacionog odbora Nove evropske Bauhaus inicijative u BiH i članica Udruženja arhitekata i pejzažnih arhitekata BiH. Stručnjakinja je za biobazirane i prirodne građevinske materijale te je realizovala projekte i objavila radove fokusirane na ovu temu. Ranije je radila za OSCE i Vladu Ujedinjenog Kraljevstva kao nezavisna konsultantica na projektima pravde i ruralnog razvoja u Bosni i Hercegovini, kao i na EU projektima usmjerenim na umrežavanje civilnog sektora i širu podršku civilnom sektoru na Zapadnom Balkanu i u Turskoj. Sanela je stručnjakinja za pitanja integracije u EU u oblastima ruralnog razvoja, zaštite okoliša, energetske efikasnosti i održivog razvoja. Moderira javne događaje i osmislila je i implementirala nekoliko obuka za vladine institucije, nevladin sektor i političke predstavnike. Sanelin cilj je promovisati korištenje prirodnih materijala, podržano interdisciplinarnim pristupom i povezivanjem oblasti arhitekture, stanovanja, ruralnog razvoja, zaštite okoliša, klimatskih promjena, ekonomije i zapošljavanja.

Sa polaznicama i polaznicima 3. i 4. generacije Akademije političke pismenosti mladih u BiH razgovarat će kroz temu “BiH i Green Deal, obaveze, prilike, fondovi”.

Realizaciju projekta Akademija političke pismenosti mladih u BiH podržava Vlada SR Njemačke i Njemačka Ambasada Sarajevo, te ovaj tekst ne odražava nužno stavove Vlade SR Njemačke i Njemačke Ambasade Sarajevo. 

za stranicu2