Žene za žene: pregled drugog dijela edukacije za treću grupu

Akademija za žene je od 23. do 25.04.2021. godine, organizovala drugi trodnevni dio edukacije u okviru projekta “Žene za žene – ženskom solidarnošću do promjena“ za treću grupu polaznica.

Diskusije, predavanja i vježbe od petka do nedjelje, u čujem je fokusu bilo široko polje medijske pismenosti i građenja mostova i povezivanja među ženama različitih funkcija i uloga u našem društvu, vodile su Zlatiborka Popov Momčinović, Medina Muhamedagić, Alma Dautbegović Voloder, te Alen Kristić.

Edukacija je započela predavanjem Alena Kristića, koji vodi Centar za mirovno obrazovanje, i koji je tokom svog predavanja polaznicama pružio priliku da, kroz brojne primjere, zajedno prodube znanje o osnovnim pojmovima političkih ideologija s osvrtom na bh. političku stvarnost. U drugom dijelu predavanja bilo je riječi o inspirativnim svjetski poznatim primjerima politilčarki, nobelovki i mirotvorki koje su svojim djelovanjem pomjerale granice. U fokusu je bio politički portret nobelovke Wangari Muta Maathai, kroz čiji primjer se tragalo za mogućim izvorima političke mašte i oblicima političkog aktivizma u lokalnim zajednicama i u našoj zemlji.

Subotnje jutro je počelo predavanjem prof. dr. Zlatiborke Popov-Momčinović,  vanredne profesorice političkih nauka na Filozofskom fakultetu Univerziteta u Istočnom Sarajevu. Kako bi žene u javnom prostoru mogle da djeluju aktivistički, politički ili akademski, neophodno je da znaju za historiju djelovanja žena sa ovih prostora. To je bio osnovni cilj predavanja pod nazivom – Historija ženskih udruživanja i feminizma u Bosni i Hercegovini – ženski pokret – Artikulacija jedne kontrakulture. Profesorica je govorila  o kontiniutetu borbe žena za poboljšanje vlastitog položaja i samodefiniciju u različitim periodima BiH i na različite oblike otpora, koje su pružale sistemu u posljednjih sto godina. Predavanje je istaklo važnost razumevanja ženskog aktivizma u različitim periodima i u današnjim okvirima, ne gubeći iz vida činjenicu da je fokus javnosti često na institucionalizovanim mehanizmima rodne ravnopravnosti i na zastupljenost žena u formalnim političkim institucijama (vladama, parlamentima) i organizacijama (političkim partijama). Na kraju, kroz primjer žena Kruščice, postalo je jasno da aktivisktinje kroz hrabri aktivizam na terenu, ipak, utiču i na formalne političke procese, pored toga što stvaraju ženske prostore djelovanja koji su u funkciji artikulacije javnog dobra kroz svoj angažman.

Drugi dan edukacije zaokružen je predavanjem, a nakon toga i primjenom znanja kroz praktičan rad. Medina Muhamedagić, psihologinja i psihoterapeutkinja, učesnice radionice je naučila kako da savladaju strah od javnog nastupa. Pokazano je da je trema normalna stvar s kojom se bori velika većina ljudi te kako se uprkos tremi može uspješno javno nastupati. Kroz praktične zadatke polaznice su usvojile tehnike, znanja i alate koji mogu pomoći za savladavanja treme te jačanja samopouzdanja. Osnovni cilj je bio da nakon radionice polaznice budu samouvjerenije i svjesniji svojih govorničkih i prezentacijskih sposobnosti.

Treći dan edukacije bavio se temama vezanim za medijsku kulturu i kako političarke i aktivistice u BiH mogu da koriste medije“ o kojoj je govorila poznata bh. novinarka Alma Dautbegović – Voloder. Nakon uvodnog dijela u okviru kojeg je kratko bilo riječi o savremenom medijskom okviru, medijskoj reprezentaciji političarki, stereotipima i predrasudama koje njihovo medijsko predstavljanje prati te načinima sprječavanja širenja predrasuda, polaznice su se praktično bavile vježbanjem nastupa u medijima. Tokom praktičnog dijela simulirao se javni nastup u različitim okolnostima, zaključno sa televizijskim nastupom, pred kamerom, a najvažniji dio je bio analiza nastupa svake od polaznica, koju je dala voditeljica praktičnih vježbi, ali su i polaznice mogle da komentarišu jedna drugu, ističići dobre strane ali i šta treba popraviti.

Ovim predavanjem je i treća grupa polaznica uspiješno završila šestodnevni program intenzivnih edukacija u okviru projekta Žene za žene – ženskom solidarnošću do promjena. Podijeljeni su certifikati i skicirane ideje za dalju saradnju kroz zajedničke buduće akcije.

Program Žene za žene – solidarnošću do promjena realizira se uz finansijsku podršku European Endowment For Democracy.

 

VIDEO sa prvog dijela edukacije za treću generaciju polaznica u okviru programa Žene za žene – solidarnošću do promjena

III generacija – lista odabranih polaznica programa Žene za žene – solidarnošću do promjena

 

 

Nakon što su prve dvije generacija polaznica uspješno završile svoju edukaciju, u narednom periodu, uz podršku European Endowment for Democracy (EED), nastavljamo sa projektom Žene za žene – solidarnošću do promjena. U ovom krugu pristiglo nam je 80 prijava i bilo je zaista teško napraviti selekciju.

Čestitamo trećoj generaciji odabranih polaznica i zahvaljujemo se svima vama koje ste izrazile interes za ovaj vid neformalne edukacije. Polaznice će putem maila biti uskoro obaviještene o terminu održavanja prvog modula.

Br.

Ime i prezime

Mjesto

Stranka

1.     

Almasa Brkić

Orahovo, Travnik

SBB – Fahrudin Radončić

2.     

Amna Musa

Breza,

NB

3.     

Berina Gibanica

Ilidža, Sarajevo

SDA

4.     

Cvija Mišić

Bijeljina,

Demokratski savez-DEMOS

5.     

Dijana Parla

Sarajevo

NLB – Ibrahim Hadžibajrić

6.     

Doris Belančić

Sarajevo

Platforma

7.     

Edina Hrustić

Vitez

SBB – Fahrudin Radončić

8.     

Edina Kremić

Tuzla

SDA

9.     

Mahira Poljak

Vogošća, Sarajevo

NiP

10.   

Maja Vekić

Banja Luka

Socijalistička partija Srpske

11.   

Mersiha Nuhanović

Hrasnica, Ilidza

NiP

12.   

Samra Gabeljić

Tuzla

SDP BiH

13.   

Šemsa Delić

Sarajevo, Stari grad

NiP

14.   

Senija Mujkanović Muftić

Gradačac

NS

15.   

Almedina Silić

Bihac

 

16.   

Azra Kerić

Travnik

 

17.   

Džana Pašić

Sarajevo

 

18.   

Emina Mušija

Sarajevo

 

19.   

Maida Bilal

Kruščica, Vitez

 

20.   

Nejra Džananović

Ilidža, Sarajevo

 

21.   

Nejra Hodžić

Žepče, Zenica

 

22.   

Redžifa Tatarević

Jajce

 

23.   

Rukija Husović

Sarajevo

 

24.   

Sunčica Dedić

Bihać

 

25.   

Badema Begović Isić

Kraševo, Tešanj

 

26.   

Valerija Trninic

Brcko distrikt

 

 

 

Otvoren poziv za treću generaciju polaznica programa Žene za žene – solidarnošću do promjena

Nakon što su dvije generacije polaznica uspješno prošle kroz edukaciju, otvaramo poziv za treću generaciju programa Žene za žene – solidarnošću do promjena.

Akademija za žene, uz podršku European Endowment for Democracy (EED), nastavlja sa realizacijom projekta kojim se povezuju žene svih dobnih skupina, koje su aktivne u različitim oblastima javnog života, kako bi se osnažile da zajedničkim djelovanjem mijenjaju loše prakse u društvu. Pozivamo sve vas koje dijelite interes za ovakav vid neformalne edukacije da popunite prijavni obrazac u odnosu na to da li ste članica političkog subjekta ili niste politički aktivni.

  • Poziv je otvoren do nedjelje, 07.03.2021.
  • Listu sa odabranim polaznicama ćemo objaviti u utorak 09.03.2021.
  • Napominjemo da će se prva sesija predavanja, u trajanju od tri dana, održati krajem marta ili početkom aprila, a druga sesija, takođe trodnevna, krajem aprila.

Prijavni obrazac za članice političkih subjekata: 

Prijavni obrazac za žene koje nisu članice političkih subjekata 

U nastavku pogledajte video u kojem polaznice prve generacije govore o svojim utiscima i šta im je program Žene za žene donio.