Publikacija „Rodno odgovorno budžetiranje: kritički osvrt na budžet Općine Novo Sarajevo u 2019. godini“

Publikacija „Rodno odgovorno budžetiranje: kritički osvrt na budžet Općine Novo Sarajevo u 2019. godini“ rezultat je zajedničkog rada polaznica programa “Žene za žene – ženskom solidarnošću do promjena“, koji Akademija za žene sprovodi uz finansijsku podršku European Endowment for Democracy (EED) i polaznice druge generacije Akademije političke pismenosti mladih u Bosni i Hercegovini – projekta koji Akademija za žene već drugu godinu zaredom provodi zahvaljujući finansijskoj podršci Ministarstva vanjskih poslova Savezne Republike Njemačke. Proces rada je mentorski vodio doc.dr. Ljiljan Veselinović.

Naslov: Analiza budžeta Općine Novo Sarajevo za 2019. godinu: Programi i aktivnosti usmjereni na djecu i mlade

Autorice: Ajla Belegić, Harisa Bojčić, Jasmina Zagorica, Marijana Klapić i Selma Alispahić

Mentor: Ljiljan Veselinović

Publikaciju možete pogledati 

Publikacija „Prikazi rodno odgovornih politika na različitim nivoima vlasti u BiH“

Publikacija „Prikazi rodno odgovornih politika na različitim nivoima vlasti u BiH“ rad je polaznica programa “Žene za žene – ženskom solidarnošću do promjena“, koji sprovodi Akademija za žene, uz finansijsku podršku European Endowment for Democracy (EED). Aida Feraget, Aida Pašić, Daria Vidović, Iskra Leko, Milica Šukalo, Nedžada Avdić, Šejla Uzunović i Željka Katanić dale su kritički osvrt na tri aktuelna bh. akciona plana: Gender akcioni plan Bosne i Hercegovine, Akcioni plan rodne ravnopravnosti opštine Gradiška i Gender akcioni plan Općine Novo Sarajevo. Autorice su ukazale na problematična mjesta, istakle nesklad između onoga što sada imamo u realnosti i onoga što bi moglo biti ukoliko bi se mjere sprovodile, te ponudile neke od načina kako doći do rodno osjetljivijih politika.

Naslov: Prikazi rodno odgovornih politika na različitim nivoima vlasti u BiH. Kritički prikaz tri aktuelna akciona plana: Gender akcioni plan Bosne i Hercegovine, Akcioni plan rodne ravnopravnosti opštine Gradiška i Gender akcioni plan Općine Novo Sarajevo: 

Autorice: Aida Feraget, Aida Pašić, Daria Vidović, Iskra Leko, Milica Šukalo, Nedžada Avdić, Šejla Uzunović i Željka Katanić

Uredila: Aida Feraget

Publikaciju možete pogledati 

II MODUL

Održan drugi dio aktivnosti za prvu grupu polaznica programa “Žene za žene – ženskom solidarnošću do promjena“

Akademija za žene je od 25. do 27.09.2020. godine, uz podršku European Endowment for Democracy (EED) realizirala drugi dio edukacije u okviru projekta “Žene za žene – ženskom solidarnošću do promjena“. Članice političkih subjekata, žene koje su društveno aktivne u svojim zajednicama, biračice i glasačice iz svih dijelova Bosne i Hercegovine bile su dio edukacije na drugom modulu “Medijska kultura – kako političarke i biračice u BiH mogu da koriste medije”. Prvog dana, prije početka teorijsko-praktičnih predavanja, organizovan je panel pod nazivom “Za šta, a protiv čega se borimo – antifašizam, etnonacionalizam i aktivizam – danas ” na kojem su učestvovale: Kristina Ljevak, novinarka i moderatorica; Larisa Šuša, aktivistkinja; Ivana Marić, politička analitičarka; Sead Turčalo, profesor dekan Fakulteta političkih nauka, te Dragan Markovina, historičar i pisac. Polaznice programa Žene za žene imale su priliku čuti lične priče, historijske činjenice, sociološka iskustva, analize savremenih političkih strujanja kao i konkretne aktivnosti koje se mogu poduzimati – unutar svoje zajednice ali i šire društveno – pritiv negativnih pojava koje fašizam, etnonacionalizam i ekstremizmi svih vrsta proizvode danas u našoj zemlji ali i šire.
Tokom subote i nedjelje, na interaktivnim predavanjima, koja su vodile stručne osobe, polaznice su stekle mnoga praktična znanja. O medijskom nastupu i politici, te aspektima političke komunikacije predavala je doc.dr.sc. Semina Ajvaz, šefica Odsjeka za komunikologiju na Univerzitetu „Džemal Bijedić“ u Mostaru. Polaznice je upoznala sa političkim imidžom, komunikacijom, odnosima s javnošću – njihovim primjenama i značaju. Praktično se radilo na samopouzdanju – kako se gradi i zadržava, kulturi govora i vještinama političkog komuniciranja u javnom nastupu, a bilo je riječi i o asertivnom ponašanje u komunikaciji i važnosti vizuelnog identiteta. Dalibor Tanić, Master NLP-a, radio je sa polaznicama pokazujući im nekoliko tehnika Neuro-lingvističkog programiranju i njihovu praktičnu primjenu, a posebno se radila jedna od NLP tehnika (sidrenje) za pripremu javnog nastupa kako bi bio što ubjedljiviji. Govorilo i o uticaju unutrašnjeg stanja pred javni događaj i o prepoznavanju obrazaca različitih ponašanja. Polaznice su osvijestile kako se unutarnje stanje manifestuje kroz govor tijela i dinamiku glasa. Zlatko Ganić, stručnjak u oblasti digitalnih medija, polaznicama je prenio znanja o tome kako odabrati odgovarajuću društvenu mrežu, ciljnu skupinu i iskoristiti potencijale društvenih mreža u političkoj kampanji. Alma Dautbegović – Voloder, dugogodišnja novinarka i Maja Gasal Vražalica, radile su niz praktičnih vježbi čiji je cilj bio priprema za različite vidove javnih nastupa.
Još jedan od ciljeva je kroz ovu edukaciju dosegnut. Osim što su se snažno povezale žene različitih dobnih skupina, koje su aktivne u različitim oblastima javnog života, potvrđeno je da je i medijsko opismenjavanje žena, kako onih koje već djeluju u političkim subjektima tako i onih koje prate društveno-politička dešavanja i aktivne su u svojim zajednicama, neophodan korak za smišljeno djelovanje kroz samosvjesno korištenje medijskog prostora i svih mogućnosti koje medijski nastupi pružaju.

U nastavku pogledajte GALERIJU slika.

Pogledajte video - II modul

Predavači II modula

This video has been produced with the support of the European Endowment for Democracy (EED). Its contents do not necessarily reflect the official opinion of EED. Responsibility for the information and views expressed in this video lies entirely with the author(s)

Predavači I MODULA