Politička pismenost mladih - BiH - 2. generacija

Akademija za žene nudi neformalno obrazovanje o političkoj pismenosti za mlade koji su angažovani u političkim organizacijama (forumi / odbori / omladinska udruženja) i mladi koji nisu politički angažovani (mladi u nevladinim organizacijama, OCD, učenici srednjih škola, studenti itd.).

Razlog zašto Akademija za žene želi da se fokusira na mlade koji su politički angažovani i oni koji to nisu, jeste činjenica da oni nemaju dovoljno znanja o pitanjima vezanim za politiku koja su neophodna za društveno-politički aktivizam. Pored toga, akademija želi da se fokusira na podizanje političke svijesti mladih, ukazujući da se politički aktivizam ne odnosi samo na članstvo u političkoj stranci, već i na zajedničku saradnju i rad na promjenama unutar društva, bez obzira na političku pripadnost.

Politička pismenost je važna tema jer ne postoji formalno obrazovanje za mlade u Bosni i Hercegovini po ovom pitanju. Štaviše, neophodno je da se adekvatno obrazuju i uključe u politiku jer su oni i dalje jedna od najmarginalizovanijih grupa u društvu. Glavni razlog za to je nedovoljna politička pismenost koja ograničava njihove sposobnosti i kapacitete. Politička sfera u regionu obilježena je nedostatkom prakse i iskustva kroz koje bi mladi mogli jasno, vidljivo i trajno artikulirati politike koje se uglavnom odnose na njih i društvo u cjelini.

Akademija za žene je razvila četiri modula obrazovanja koji uključuju teme koje su neophodne kako bi se mlade generacije na adekvatan način uključile u društveno-politički život i procese u BiH, ali i ohrabrile i pružile im vještine neophodne za govor, kritičko mišljenje, učešće u društveno političkim procesima i  donošenju odluka.

Četiri modula su:
Modul I – Mladi i politika
Modul II – Mladi i rodna ravnopravnost
Modul III – Mladi i mediji
Modul IV – Mostovi između lokalnih vlasti i lokalnih aktivista

Predavači i predavačice su iskusni/e eksperti i ekspertice koji/e posjeduju teorijsko znanje, vještine za edukaciju i prenos znanja drugima, koji/e će svojim metodološkim pristupom potaknuti polaznike/ice Akademije da uče i otkriju vlastite potencijale, upoznaju se s instrumentima, mehanizmima i resursima da bi postali/e svjesniji/e i odgovorniji/e građani i građanke, proaktivni/e u društveno-političkom životu.

Projekat finansira Savezna vlada Njemačke.

PANEL - Politički portreti političarki u BiH

Akademija političke pismenosti mladih u BiH u okviru modula II – Lokalna samouprava / Mostovi između lokalnih vlasti i lokalnih aktivista – u petak, 24.07. 2020. organizuje razgovor o političkim portretima žena u BiH. Ideja panela je da se predstave politički portreti snažnih žena bh. političkog života, jer mislimo da mladi ljudi koji tek ulaze u politički život, kao i sve one osobe koje su društveno i politički već aktivne u svojim zajednicama, mogu kroz lične priče političarki mnogo da nauče.

Panelom moderira: Nikola Vučić, a učesnice su: Olivera Nedić, Mirjana Marinković Lepić, Amra Babić, Dajana Čolić i Snežana Ružičić.

Gošća predavačica

Zorica Bukinac

Zorica Bukinac (rođena 1964.) započela je profesionalnu karijeru 1989. godine.

Njena karijera dosad je bila usmjerena na nacionalnu i međunarodnu sigurnost, posebice vojnu profesiju, obrambenu politiku, žene u vojsci, upravljanje sukobima, NATO i EU.

Tijekom karijere diplomatkinje (2004.) bila je šefica Tajništva Republike Slovenije pri EU u Bruxellesu, savjetnica za zapadni Balkan i proširenje EU, zamjenica voditelja Regionalne grupe za specijalnu promatračku misiju OESS-a u Ukrajini, zamjenica voditelja Misije Veleposlanstva Republike Slovenije u Beču / Stalno predstavništvo pri UN-u, IAEA i drugim agencijama u Beču, šef Odjela za NATO, opunomoćeni ministar u Ministarstvu vanjskih poslova. Karijeru je započela kao istraživačica na Fakultetu društvenih znanosti 1989. godine, nastavila u Ministarstvu obrane od kraja 1991. do 2004. godine.

Diplomirala je na Sveučilištu u Ljubljani, Fakultet društvenih znanosti – Sigurnosni studiji.

Medalje i nagrade: Nagrada Fakulteta Prešeren, Brončana medalja Slovenske vojske, Srebrna medalja Slovenske vojske. Strani jezici: engleski, njemački, srpski, ruski.

 

Predavači/predavačice - Modul I: Mladi i politika

Videi

Video o prvom dijelu modula “Mladi i politika” pogledajte ovdje.

Video o drugom dijelu modula “Mladi i politika” pogledajte ovdje.

Predavači - Modul II: Lokalna samouprava