Zelene agende i EU Green Deal - modul Akademije političke pismenosti mladih u BiH

Akademija za žene

Fondacija „Akademija za žene“ realizovat će naredni modul u okviru Akademije političke pismenosti mladih u BiH, u periodu od 19. do 23. juna u Neumu, za polaznike i polaznice 3. i 4. generacije.

Teme pomenutog modula su zelene agende, usklađenost bh. politika sa EU Green Deal i mehanizmi koje polaznici_e uvrštavaju u svoje političko djelovanje. Novina u našoj metodologiji rada su i peer-razgovori, gdje će polaznici_e Arijana Turković, Jasmir Slomić i Đorđe Vuković približiti teme poput izbora u Distriktu Brčko i mogućnosti uspostavljanja dvosmjerne komunikacije između kandidata_kinja i birača_ica.

Pored naših učesnika_ca govorit će i dr. Sanela Klarić, u ime Savjeta za Zelenu Gradnju, Majda Ibraković, u ime Eko foruma Zenica i Azra Berbić, Fondacija Atelje za društvene promjene – ACT.

Zelene politike su od suštinske važnosti za političku stabilnost i međunarodno pozicioniranje Bosne i Hercegovine. Usvajanje i implementacija ovih politika omogućava nam da se uskladimo s europskim standardima i regulativama, što je ključno za proces pridruživanja Europskoj uniji. U pet dana realizacije ovog modula otvorit ćemo pitanja prednosti i mana ovih politika, prihvatljivosti i implementaciji. Razgovarat ćemo i o javnom mijenju na ovu temu, neophodnosti individualnog i zajedničkog djelovanja u lokalnim zajednicama, principima solidarnosti sa aktivistima i aktivisticama, kao i o odgovornosti naše vlasti u ovim procesima.

Koje teme ćemo još otvoriti, pratite na našim društvenim mrežama.

Realizaciju projekta Akademija političke pismenosti mladih u BiH podržava Vlada SR Njemačke i Njemačka Ambasada Sarajevo.

za stranicu2