Modul "Medijska pismenost" i ove godine uspješno završen - Akademija političke pismenosti mladih u BiH

Akademija za žene

Učesnici i učesnice 3. i 4. generacije „Akademije političke pismenosti mladih u BiH“, od 16. do 18. juna , na IV modulu Akademije “Medijska pismenost” imali su priliku da slušaju predavanja i iskustva dugogodišnjih medijskih radnika_ca, eksperata_ica i edukatora_ica.

Šta je medijska i informacijska pismenost i zašto je važna, koliko je bh. društvo medijski i informacijski pismeno, o evropskim i međunarodnim standardima, regulatornim i zakonskim okvirima i smjernicama za razvoj politike medijske i informacijske pismenosti u BiH, o dezinformacijama i lažnim vijestima, sigurnosti u onlajn prostoru govorila je Samra Čampara, direktorica projekta Internews-a sa decenijskim iskustvom u Odjelu za izdavanje dozvola u Regulatornoj agenciji za komunikacije Bosne i Hercegovine.

O tome kako se pripremiti za javni nastup, upravljati tremom, izgraditi uvjerljivu komunikaciju i prilagoditi se različitim medijskim formatima, o praktikumu govornog jezika u medijima i u svakodnevnom životu govorila je dugogodišnja medijska radnica, Jasminka Šipka. Učesnici i učesnice su govorili koliko jezik utiče na formiranje i prezentaciju pojedinaca i koliko je neophodno da jezik i sve njegove segmente njegujemo , te pravilno se izražavamo.

Da tradicionalni kanali komunikacije dobijaju svog glavnog konkurenta i kako društveno odgovorni građani_ke mogu to da koriste u alterantivnim verzijama oglašavanja kao što su društvene mreže, predstavio je Zoran Ćatić, urednik, režiser i dugogodišnji medijski radnik.

Fotografije sa susreta na LINK-u.

Realizaciju projekta Akademija političke pismenosti mladih u BiH podržava Vlada SR Njemačke i Njemačka Ambasada Sarajevo.

za stranicu2