Medijska pismenost - Akademija političke pismenosti mladih u BiH

Akademija za žene

U sklopu četvrtog modula „Medijska pismenost” polaznici_e Treće i Četvrte generacije Akademije političke pismenosti mladih u BiH razgovarat će sa predavačicama i predavačima sa bogatim i velikim iskustvom u medijskom i javnom prostoru.

U današnjem informacijskom dobu, medijska pismenost je ključna vještina. Kroz modul Medijska pismenost, učesnice i učesnici će zajedno sa predavačima i predavačicama razvijati sposobnosti prepoznavanja manipulacija, dezinformacija i lažnih vijesti te podstaknuti kritičko razmišljanje i analitičke vještine u polju medija. O tome kako se pripremiti za javni nastup, upravljati tremom, izgraditi uvjerljivu komunikaciju i prilagoditi se različitim medijskim formatima, o praktikumu govornog jezika u medijima i u svakodnevnom životu govorit će dugogodišnja medijska radnica, Jasminka Šipka. 

Evropske i međunarodne standarde, regulatorne i zakonske okvire i smjernice za razvoj politike medijske i informacijske pismenosti u BiH, kao i o zaštita integriteta u onlajn prostoru predstavit će direktorica projekta Internews-a sa decenijskim iskustvom u Odjelu za izdavanje dozvola u Regulatornoj agenciji za komunikacije Bosne i Hercegovine, Samra Čampara.

Učesnici i učesnice imat će priliku da istraže različite aspekte medija, uključujući novinarstvo, društvene mreže, propagandu i medijsku regulaciju. Kroz različite vidove edukacije učit ćemo kako donositi informirane odluke i aktivno sudjelovati u medijskom okruženju.

Realizaciju projekta Akademija političke pismenosti mladih u BiH podržava Vlada SR Njemačke i Njemačka Ambasada Sarajevo.

za stranicu2