Intervjui sa radnicama u trgovini

Akademija za žene

U nastavku možete pročitati intervjue sa ženama koje su nekad ili još uvijek rade u oblasti trgovine u BiH. One dolaze iz različitih dijelova Bosne i Hercegovine, te sukladno njihovim željama i zaštiti njihov identitet poznat je samo Akademiji za žene.

Iskustva koje su sa nama podijelile potvrđuju potrebu da se o diskriminaciji na radnom mjestu u trgovini, eksploataciji radnika i radnica u oblati trgovine, ugrožavanju njihovih radnih prava i kontinuirano prisutnom strahu od gubitka posla, pri čemu se znanto urušava njihovo zdravstveno stanje, treba još više i kontinuirano govoriti te razvijati svijest javnosti o teškim uslovima rada u trgovini, čije usluge i mi kao osobe koje ne rade u toj oblasti svakodnevno koristimo.

Zahvaljujemo se svima koje su pristale biti naše sagovornice i dale svoj doprinos u realizaciji projektnih aktivnosti, čiji krajnji cilj jeste uspostava mreže koja će se solidarisati u borbi za bolja radnička prava zaposlenih u trgovini, osobito žena, te izvijevati neradnu nedjelju za osobe zaposlene u oblasti trgovine.

za stranicu2