O nama

Akademija za žene

Akademija za žene uz financijsku podršku Evropske Unije i sufinansiranje Švedske agencije za međunarodnu suradnju i razvoj krenula u realizaciju projekta „I to je diskriminacija” koji je namijenjen ženama koje su zaposlene u trgovinama u želji da se ohrabre i progovore o radno pravnom statusu, tretmanu na radnom mjestu, te koliko one kao zaposlene smatraju da su diskriminirane na radnom mjestu i šta pojam diskriminacije predstavlja za njih. Ovim projektom želimo omogućiti zaposlenicama u trgovini da svoje iskustvo podijele sa javnosti, ukažu na neravnopravan i diskriminatoran tretman, kako bismo zajedničkim snagama doprinijele poboljšanju uvjeta rada zaposlenim u trgovini, te ženskom solidarnošću izvojevale slobodnu nedjelju i bolje uslove rada.

Projekat „I to je diskriminacija” se provodi s ciljem suzbijanja rodno zasnovane diskriminacije i podizanja svijesti o značenju rada na pitanjima rodno zasnovane diskriminacije te u kojoj mjeri su žene u trgovinama podložne rodno zasnovanoj diskriminaciji, a da toga nisu ni svjesne. Želimo čuti ono što većinu ne zanima i ne žele da čuju, želimo pozvati na žensku solidarnost jer želimo unaprijediti ženska radna prava.

Ovom prilikom se želimo zahvaliti radnici iz Livna, koja je pristala anonimno dati intervju i tako učestvovati u ovom projektu odnosno borbi za prava žena u ovoj oblasti. Vi ste prva radnica koja je pristala dati intervju iako ste još uvijek u radnom odnosu. Hvala Vam!

Akademija: Koliko dugo ste radili u Konzumu?

Radnica: Radim još uvijek i sad će skoro tri godine da sam zaposlena u Konzumu.

Akademija: Da li biste nam mogli ukratko opisati Vaš radni dan?

Radnica: Moj radni dan započinje održavanjem čistoće u objektu, zatim slaganje i punjenje polica, rad na blagajni, ponekad i u skladištu, nerijetko i istovaranje robe sa kamiona.

Akademija: Kako biste ocijenili radnička prava žena zaposlenih u trgovini?

Radnica: Prava žena koje rade u trgovini su vrlo mala ili nikakva. Rijetko koji/a, radnk/ica će se usuditi boriti za svoja prava, a dosta njih i ne zna koja su to njihova prava.

Akademija: Kakav je bio odnos Vaših nadređenih prema radnicama?

Radnica: Ovisi o tome kako ste došli na radno mjesto, odnosno ko vas je zaposlio. Ako ste došli preko veze ili poznanstva i nadređeni se prema vama ophode drugačije, a ako ste slučajno dobili posao i nemate nikakvo zaleđe iza sebe, onda je taj odnos u najboljem slučaju loš.

Akademija: Poznato je da samo rijetke trgovine u BiH imaju obezbjeđene stolice za blagajnice, što znači da blagajnica mora osam radnih sati stojati za blagajnom. To sigurno utječe na njihovo psihičko i fizičko zdravstveno stanje, ali usprkos tome rijetko ko od radnica u trgovini progovara javno o tome.

Šta mislite zašto?

Radnica: Zato jer se boje reakcije nadređenih, jer da nadređeni smatraju da ta stolica treba da bude tu, ona bi i bila.

Akademija: Trgovine u BiH rade nedjeljom i praznicima, te dok mi koje radimo u drugim sektorima imamo pravo na vikend, da ga provedemo u krugu svojih porodica, prijatelja/ica, žene zaposlene u trgovinama to nemaju. Bilo je pokušaja od pojedinih političkih predstavnika/ica, kao i od Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti BiH da se zabrani rad nedjeljom. Svjedoci/kinje smo da se po tom pitanju ništa nije promijenilo, ali i da nedostaje glas, a možemo čak reći i zalaganje samih radnica u trgovinama za pravo na slobodan dan vikenda, odnosno nedjelju.

Šta je po Vašem mišljenju razlog nepostojanja ujedinjenog glasa iz sektora trgovine za bolje uslove rada?

Radnica: Sve se svodi na strah od nadređenih i na ne produženje ugovora o radu. Kod nas je praksa da nakon što vam istekne ugovor na određeno vrijeme, dobivate otkaz i na vaše mjesto dolazi druga radnica, jer poslodavac na osnovu novog/e radnika/ice dobiva poticaj od zavoda za zapošljavanje iako po zakonu ne bi smio godinu dana na to radno mjesto nikoga da zaposli.

Akademija: Kako biste ocijenili solidarnost samih radnica u borbi za bolje uslove rada u trgovini?

Radnica: Kratko i jasno, nema je.

Akademija: Kad je Akademija pokrenula ovaj projekat čiji je cilj, između ostalog, stvaranje boljih uslova rada zaposlenih u trgovini, ali i educiranje i osvještavanje, kako radnica tako i svih nas koji/e koristimo usluge trgovine, o diskriminaciji općenito kao i o pojavama diskriminacije na radnom mjestu u trgovini, nismo mogle ni pretpostaviti da će biti ovako teško naći sagovornice iz sektora trgovine na ovu temu. Iz Vašeg ličnog iskustva da li ste nekad doživjeli diskriminaciju na radnom mjestu u trgovini i ako jeste koji oblik?

Radnica: Vrijeđanje, ponižavanje, čak i uskraćivanje prava koja su ugovorom zagarantovana.

Akademija: Po Vašem mišljenju, da imate mogućnost što biste promijenili da stvorite bolje uslove rada žena u trgovini?

Radnica: Pojačala bih kontrolu odnosa Uprave prema radnicama, ojačala Sindikat.

za stranicu2