Dragan Markovina

Akademija za žene

Biografija

Dragan Markovina (Mostar, 1981.) je povjesničar, publicist i pisac. U razdoblju od 2004., do 2014. radio je na Odsjeku za povijest Filozofskog fakulteta u Splitu, tokom čega je stekao titulu doktora znanosti i docenturu iz povijesti. Pisao je za brojne regionalne portale i časopise, a danas je redovni kolumnist portala telegram.hr, sarajevskog Oslobođenja i beogradskog Peščanika te urednik i voditelj televizijske emisije ‘U kontru sa Draganom Markovinom’ na O kanalu.Autor je niza znanstvenih članaka i knjiga ‘Između crvenog i crnog: Split i Mostar u kulturi sjećanja’ (2014), ‘Tišina poraženog grada’ (2015), ‘Jugoslavenstvo poslije svega (2015)’, ‘Povijest poraženih’ (2015), ‘Doba kontrarevolucije’ (2017), ‘Usamljena djeca juga’ (2018), ‘Jugoslavija u Hrvatskoj (1918.-2018.): od euforije do tabua’ (2018.) i ‘Libanon na Neretvi: kultura sjećanja i zaborava’ (2019.) Dobitnik je nagrade ‘Mirko Kovač’ za knjigu ‘Između crvenog i crnog: Split i Mostar u kulturi sjećanja’ i nagrade Zdravko Grebo’ za kritički esej te utemeljitelj Korčula after Partyja. Član je PEN centra Bosne i Hercegovine

O predavanju

Imajući u vidu da nacionalizam kao strukturna činjenica na kojoj bosanskohercegovačko društvo suštinski počiva već tri desetljeća, sa svim negativnim posljedicama koje je ta činjenica donijela, svoje ideološko utemeljenje crpi iz potpune negacije autentičnog nasljeđa antifašizma, kao ključne ujedinjujuće odrednice ovdašnjih naroda, njegova reafirmacija nameće se kao osnovni preduvjet razgradnje ovakve društvene stvarnosti. Predavanje će stoga imati za cilj ponuditi civilizacijsko utemeljenje tog pojma, njegovu egzistenciju u kulturi sjećanja te subverzivni potencijal koji u današnje vrijeme nosi sa sobom.

O projektu

Važnost usvajanja ove vrste znanja omogućit će pravilno usmjeravanje kritike aktualne stvarnosti, ukazati na slabosti nacionalističkih projekata i na duže staze omogućiti izgradnju društva mira i konačnom povratku modernizacijskih procesa u društvu i zemlji koji su uspješno blokirani već tri desetljeća.

AFW-logo