Alma Dautbegović - Voloder

BIOGRAFIJA

 Godina 39. Završila Ekonomski fakultet, već tri godine završavam Master na komunikologiji, ostao samo rad, ispite kompletirala. Sa 13 godina počela raditi na Radiju Zid, 16 godina radila na Televiziji Sarajevo. U TV novinarstvu prošla apsolutno sve formate. Novinarka, reporterka, voditeljica, urednica, sjajno snimam, montiram. Informativna redakcija, revijalna, sport, kultura, društvene teme – sve može. Vodila redakciju od 12 osoba. Autorski projekat Obavezan smjer doživio 370 izdanja na TV Sarajevo. Eurovizijsko takmičenje ispratila sa osam reportaža, u periodu od 2003. do 2011. godine. Nagrađivana u oblasti TV novinarstva. Na N1 televiziji prezenterka i producentica. Radim jutarnji program Novi dan. Pokrivamo apsolutno sve teme. Svoj posao jako volim, kada sam u studiju gledateljice i gledatelji su prioritet, moja energija, uvijek pozitivna ide samo njima. Za kraj ovog predstavljanja namjerno sam ostavila da sam prije svega Majka.

O PREDAVANJU

Mlade generacije u BiH ne treba generalizovati. Često je mišljenje da su mladi u BiH inertni i da najveći postotak njih želi otići iz BiH. Kroz svoje dugogodišnje iskustvo tvrdim da mladi mogu mnogo više, ali da im se češće treba pružati šansa, ne samo da pokažu šta znaju, nego i da nauče više od onog što im se nudi kroz formalno obrazovanje. Kada steknu vještine neophodne za javni govor, mediji su mjesto gdje će se te vještine i pokazati, bez obzira o kojoj vrsti prezentiranja je riječ. Cilj ove radionice je pokazati kako se pripremiti za gostovanje u emisiji, na čemu inistirati prije nego se poziv prihvati, koja pitanja postaviti, kako se ponašati, te šta sve može dočekati sagovornika.

O PROJEKTU

 Sjajna prilika da se riječi pretvore u djela, obećanja budu realizovana, pruži šansa mladima da ih nije strah rizikovati, izaći iz zone komfora, razmišljati i da sredina u kojoj se živi ne smije donositi odluke umjesto njih. Kako se pripremiti za gostovanje, da li tražiti okvirne teme za razgovor, da li se informisati o emisiji, voditelju, da li istraživati o temi od drugih govornika, kako se riješiti treme, da li uvijek insistirati na odgovoru bez obzira koliko voditelj želi prekinuti tu temu, gdje gledati, da li treba imati podsjetnik, kako se ponašati kada se uđe u studio, kako kada je gostovanje završeno, kako ukoliko je više sagovornika u emisiji.