FREELANCE I BOSNA I HERCEGOVINA

Freelance se može definisati kao obavljanje posla za neku fizičku osobu ili instituciju bez zasnivanja radnog odnosa. Radi se, zapravo, o privremenim i povremenim poslovima, koji traju dok se određeni posao ne završi odnosno obavi.

Ono što je osnovna karakteristika freelance djelovanja jeste sloboda u smislu organizovanja radnog vremena. Freelancer/freelancerka mogu obavljati svoje radne zadatke u bilo koje vrijeme, s bilo koje lokacije sve dok imaju stabilnu Internet konekciju i kompjuter. To, uz određeni nivo samodiscipline, otvara mogućnost potpune kontrole radnog vremena, poslovnog i privatnog života. S druge strane, otvara nepregledno polje različitih mogućnosti obavljanja poslova koje bi bili gotovo nemoguće obavljati u „klasičnom“ radnom okruženju.

Fleksibilno radno vrijeme zahtijeva visok nivo samokontrole i odgovornosti u organizaciji poslova, posebno jer posao freelancera/freelancerke, zbog finansijske stabilnosti, često uključuje više poslova istovremeno za više klijenata i svi klijenti su tom freelance djelatniku/djelatnici zapravo, šefovi i zahtijevaju izvršenje nekog posla ili zadatka u tačno definisanim rokovima.

Kako bi osigurali kontinuitet na freelance tržištu i stabilan izvor prihoda freelanceri/freelancerke moraju neprekidno raditi na sebi, istraživati, učiti kako bi u svojoj biografiji imali što veći nivo znanja i  vještina kojima raspolažu kako bi se što adekvatnije prilagodili svakom pojedinačnom klijentu/klijentici što i jeste još jedna od prednosti freelance djelovanja u odnosu na već ponuđene proizvode i usluge koji su, uglavnom, generičke prirode.

U zapadnim zemljama freelance djelovanje odavno doživljava procvat, Bosna i Hercegovina je u tom smislu doživjela dramatičan porast posljednih nekoliko godina, jer je freelance djelovanje prepoznato kao izvanredan način da se pojedinac/pojedinka profesionalno izgrade i samostalno krče put vlastite ekonomske neovisnosti. Jedna od zemalja s najbrže rastućim brojem freelancera/freelancerki je upravo Bosna i Hercegovina, prema podacima čuvenog svjetski poznatog magazina Forbes. Tržište frelancera, prema navodima Forbes – a danas je prisutno u 180 od 196 država svijeta.

Dvije najpoznatije platforme za freelance zapošljavanje ODesk i Elance danas djeluju ujedinjene pod imenom Elance-oDesk i samo na pomenutoj platformi freelanceri/freelancerke privrjeđuju vrtoglavih 900 miliona dolara godišnje.

Ogromne cifre, zarade i tržište freelance djelovanja mogu biti rješenje za Bosnu i Hercegovinu koja ima rekordnu nezaposlenost među zemljama Zapadnog Balkana. U prilog tome ide i tvrdnja poslodavaca da ova vrsta angažovanja radnika/radnica zapravo predstavlja modus operandi u budućnosti te da će sve veći broj pojedinaca/pojedinki biti angažovano na ovaj način u odnosu na tradicionalni. To je, donekle, i očekivano obzirom na tehnološki napredak. Magazin Forbes predviđa da će broj freelancera u 2020. godini nadmašiti broj „tradicionalnih“ radnika.

Pojedinci/pojedinke koji ne budu išli u korak s mogućnostima koje pruža online djelovanje ostaće uskraćeni/uskraćene za veliki broj radnih mjesta. Najtraženije i najplaćenije vještine na freelance platformama kao što su npr. web programiranje, grafički dizajn i online marketing se uz adekvatan koncept učenja, kvalitetan rad i mentorstvo mogu savladati relativno brzo. Kvalitetno isporučena usluga odnosno obavljen zadatak na freelance tržištu znače dobru preporuku odnosno bolje plaćene poslove i projekte u budućnosti. S druge strane, poslodavci poštivanjem roka isplate honorara i korektnim odnosom u toku saradnje direktno utiču na vlastiti rejting odnosno mogućnost da freelanceri/freelancerke u budućnosti uopće s njima uspostave saradnju.

Obzirom na predviđanja koja idu u smjeru dominacije freelance djelovanja u odnosu na klasična radna mjesta ono što ostaje kao preporuka jeste da država, kao mjeru borbe protiv nezaposlenosti i rada „na crno“, razmotri mogućnost pružanja svih pogodnosti freelancerima/freelancerkama kakvo ima i klasično zaposlenje. To bi značilo zdravstveno osiguranje, penzije, bolovanje, kreditnu sposobnost i sl.

Za odličnu kotizaciju i zaradu na freelance tržištu nije potrebna određena vjera, nacija, veza, ime itd. već isključivo trud, rad na sebi i znanje. Zato je svaki vid edukacije koji vodi freelance djelovanju ulaganje u vlastitu budućnost oslonjenu isključivo na vlastite snage, mogućnosti i kapacitete.