Završen Modul II - Mladi i rodna ravnopravnost

Od 26. do 28. juna održan je drugi modul Političke pismenosti mladih u BiH pod nazivom „Mladi i rodna ravnopravnost“. Akademija za žene realizira ovaj projekat od maja do decembra 2019. uz podršku Savezne Republike Njemačke.

Drugi modul Akademije za žene otvorila je direktorica Akademije Maja Gasal – Vražalica  te ukratko ukazala na važnost tema kojima će se učesnici/e aktivno baviti naredna tri dana, nakon čega je prikazan dokumentarni film „Lejla“ te razgovor sa predstavnicom Goethe Instituta u BiH.

Zatim je naša učesnica Političke pismenosti mladih u BiH Ajna Katica predstavila rezultate svog školskog projekta u koji je bila uključena, a koji se bavi položajem žena u BiH, koji je zatim pokrenuo vrlo aktivnu diskusiju među učesnicima/ama.

Početkom drugog dana drugog modula učesnici/e su imali/e priliku da upoznaju Ruth Wiseman koja Zamjenica ambasadora – Britanska ambasada u Sarajevu i koja je podijelila svoja iskustva kako je biti žena na takvoj poziciji.

Modul se nastavio sa profesoricom Zilkom Spahić-Šiljak koja je tokom dana pričala o temama „Sociološko određenje roda“, „Povijest feminizma” i „Međunarodni instrumentariji ženskih ljudskih prava i suvremeni oblici patrijarhata”. Profesorica Zilka nam je obrazložila teorije roda, potakla na propitivanje koliko (ne)znamo o feminizmu te o tome koliko jesmo/nismo patrijahalno društvo.

Treći dan drugog modula samo započeli sa LGBTIQ identitetom i ljudskim pravima o kojima nam je pričala Vladanom Vasić iz Sarajevskog otvorenog centra i predstavila podatake prikupljene kroz istraživanje i rad Sarajevskog otvorenog centra i mjere neobhodne za unapređenje položaja LGBT osoba u BiH.

Kraj drugog modula zaokružili smo sa Majom Gasal – Vražalicom, ali ovaj put u ulozi predavačice koja nam je prenijela stečena znanja i iskustva u stranačkom i parlamentarnom životu i pričala o tome kako je biti „Žena u politici“.

Drugi susret naših učesnika/ca produbio je prijateljstvo koje se stvarilo na prvom modulu i razvio dinamiku grupe te potvrdio činjenicu da su to mladi ljudi koji su spremni učiti, raditi, analizirati, istraživati i najvažnije spremni djelovati.

Evaluacije naših polaznica i polaznika nam daje potvrdu da smo na pravom putu i da novim generacijama treba interakcija bez obzira gdje žive, kako se zovu i da li su se opredijelili za društveno politički ili stranački aktivizam.

Tokom cijelog drugog modula Političke pismenosti mladih u BiH „Mladi i rodna ravnopravnost“ sa nama je bio i Zoran Zoka Ćatić koji je vrijedno dokumentovao sve aktivnosti, a koje možete pogledati na linku:

https://www.youtube.com/watch?v=VAeFEY3eF0o

Vaša Akademija za žene.