Mladi, BiH i Europska unija - Akademija političke pismenosti mladih u BiH

Akademija za žene

Peti modul Akademije političke pismenosti mladih u BiH održan je od 23. do 25. u Sarajevu. U sklopu ovog modula polaznice i polaznici 3. i 4. generacije educirali su se o temema vezanim za Europsku Uniju, njen istorijat ali i zahtjeve koji stoje pred zamljama koje tek koračaju putem eurointegracija.

Da li EU usmjerava svoje napore ka proširenje ili konsolidaciju, čija prava su „pravija“ u demokratskoj Europi, da li u BiH postoji dovoljno političke motivacije za EU integracije te koliko će nam još trebati da ubiremo plodove koje EU nosi sa sobom, samo su neka od pitanja koje su polaznici i polaznice postavili na samom početku predavanja dr. Nedžmi Džananović Miraščija, profesorici na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Sarajevu.

Tokom trodnevnog intenzivnog rada polaznici i polaznice su izučavali rad zakonodavnih, izvršnih i sudskih institucija EU kao i procese donošenja odluka. Profesorica Džananović Miraščija dala je prikaz ideoloških osnova EU, ali i lobiranja, procesa glasanja u organima EU, te za kraj organizovala simulaciju rada Europskog vijeća.

Upravo ovu simulaciju su polaznice_i izdvojili kao značajan alat u razumijevanju kompleksnog sistema EU, jer kako kažu: „Pregovori su mnogo teži od onog što nam se u mejnstrimu servira“.

Aktivnosti Akademije političke pismenosti mladih u BiH pratite putem  društvenih mreža kao i putem web stranice.

 

Pojekat Akademija političke pismenosti mladih realizuje se uz podršku Vlade SR Njemačke i Njemačke Ambasade Sarajevo.

za stranicu2