Osvrta na konferenciju „Seksualno nasilje – Krivično djelo silovanje“ u organizaciji „Akademije za žene“

Akademija za žene

Konferencija „Seksualno nasilje – Krivično djelo silovanje“ održana je 07.12.2022. u Sarajevu u hotelu „Hills“.

Nakon šestomjesečne analize stanja u zakonodavstvu, te primjeni i praksi unutar policijskih uprava na područjima Federacije BiH, Republike Srpske i Brčko distrikta, „Akademija za žene“ uz podršku Vlade SR Njemačke i Njemačke ambasade u Sarajevu upriličila je konferenciju, na kojoj je predstavila rezultate analize. Konferenciju je otvorio i prisutnima se obratio njemački ambasador dr. Fitschen.

Istaknuvši važnost kontinuiranog rada na polju ljudskih prava, te podsjetivši da „ženska prava nisu ništa drugo do ljudska prava“, dr. Fitschen je pozdravio zalaganje svakog pojedinca i pojedinke koji/e aktivno rade na uspostavi ravnopravnog društva.

Konferenciji su se odazvali/e učenici/e i direktor Srednje mašinsko tehničke škole u Sarajevu, učinici/e Gimnazije – Sarajevo’s School of Science and Technology, učenici/e i nastavnice Druge gimnazije u Sarajevu, predstavnici/e institucija iz oba entiteta i Brčko distrikta, aktivisti/ce, ambasada u Sarajevu i medija.

Nakon predstavljanja analize istraživanja “Krivično djelo silovanja u Bosni i Hercegovini. Koliko je javnost upoznata sa zakonodavnim okvirom i šta se dešava u praksi” (koje je u pdf format dostupno na našoj web stranici) uslijedila su tri panela na kojima se, između ostalog razgovaralo o hodogramu u slučajevima kada se desi krivično djelo silovanja u BiH, o zakonodavnom okviru i prijedlozima za unapređenje, slučajevima iz prakse, protokolima u policijskim upravama i tužilaštvu, adresama za pomoć i podršku žrtvama silovanja, te da li se u obrazovanju u okviru nastave ili pak vannastavnih aktivnosti razgovara na ovu temu i u kojoj mjeri.

Prvi panel je nosio simboličan naziv „Pozovi 122“, a u razgovoru, koji je moderirala advokatica Armela Ramić, učestvovali su: Aljo Hasikić,  viši istražilac u Jedinici kriminalističke policije, Dragan Mioković, penzionisani sarajevski policajac, bivši vođa tima istražilaca Centra službe bezbjednosti (CSB), Irma Čoko, policijska službenica koja obavlja poslove i zadatke Istražitelj – mlađi inspektor u Odjeljenju za krvne, seksualne delikte i ratne zločine Sektora kriminalističke policije KS, te mr.sci. Alma Kovačević, istražiteljica u sektoru krininalističke policije, Odsjek za seksualne delikte, maloljetnicku delinkvenciju i nasilje u porodici MUP TK.

U drugom panelu, kroz koji se odgovaralo na dileme „Tužiti ili ne? Ko će me podržati dok prolazim sve to?“, učestvovale su: Iva Kurilić, tužiteljica u Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo, mr.sci. Azra Latić, šefica Odjeljenja za savjetodavno terapijski rad, KJU Porodično savjetovalište, Majda Halilović iz Atlantske inicijative BiH i Aida Bahtanović iz Kantonalnog centra za socijalni rad, a razgovorom je moderirala Dženana Alađuz.

„Obrazovanje priča o silovanju?! Socijološki aspekt stigmatizacije“ bila je tema trećeg panela, u okviru kojeg su govorili: Namir Ibrahimović, direktor OŠ “Safvet-beg Bašagić”, Benjamin Hedžić, direktor Gimnazije Obala, dr.sc. Saša Leskovac, stručni savjetnik iz Agencije za ravnopravnost spolova BiH, te Adisa Jusić, koja radi u Kazneno popravnom zavodu Tuzla, u Odjeljenju za žene. Moderatorica je bila Rubina Čengić.

Uz iskrenu zahvalu svim učesnicima/ama, posebno nam je drago što su ove tri škole prepoznale važnost teme i dovele svoje učenike/ice da se direktno informišu o pravilnom načinu postupanja u slučajevima krivičnog djela silovanja u BiH, prevenciji, te kako mi kao pojedinci i pojedinke možemo doprinijeti kako izmjenama i dopunama zakona, tako i na podizanju svijesti o ovom društvenom problemu, odnosno devijantnom ponašanju i krivičnom djelu.

za stranicu2