Pregled predavanja u okviru modula BiH na putu ka EU – trgovina i poslovanje

Akademija za žene

Druga generacija polaznica i polaznika programa Akademija političke pismenosti mladih u BiH, koji već drugu godinu zaredom Akademija za žene organizuje uz podršku Vlade Savezne Republike Njemačke, tokom vikenda od 24. do 26. septembra 2021. godine, imala je priliku da uči o različitim aspektima međunarodnih odnosa i poziciji BiH u tim procesima. od bh. stručnjakinja iz ove oblasti.

Prof. dr. Azra Hadžiahmetović, redovna profesorica Ekonomskog fakulteta Univerziteta u Sarajevu, predavala je o politici i praksi međunarodne trgovine i finansija, međunarodnog ekonomsko okruženje, te različitim aspektima savremenog međunarodnog poslovanja. Tokom predavanja, diskutovalo se i o temama i pitanjima integracionih procesa u Evropi  u kontekstu globalnih prestrojavanja, kao i trgovinskom i finansijskom sistemu.

Polaznice/i su sa Zoranom Ćatićem, stručnjakom za medije sa dugogodišnjim bogatim iskustvom rada na radiju, iskustvom u printanim medijima, ali i na televiziji, razgovarali kako biti društveni korektiv, bez obzira da li djelujemo iz političke stranke ili iz pozicije „običnog građanina/ke“. Kroz primjere kratkih dokumentarnih filmova otvorile su se mogućnosti  „produkcije“društveno odgovornih medijskih sadržaja na brojne teme.

U okviru narednog modula, koji će se organizovati tokom mjeseca oktobra, biće riječi o radikalizaciji Balkana, etnonacionalizmu, ali i antifašizmu, kao načinu otpora ovim pojavama.

U nastavku pogledajte video u kojem naše polaznice i polaznici govore o tome šta je program Akademija političke pismenosti mladih u BiH konkretno značio za njih.

za stranicu2