Od 2017. Goethe-Instituti širom Evrope, zajedno sa 50 partnerskih organizacija, u okviru projekta „Freiraum“ bave se pitanjem šta sloboda danas znači u Evropi – u kojim sferama društva je ugrožena, gdje vrebaju opasnosti, te na koji način bi se trebala braniti i ojačati? Slobodni prostori su sve više ograničeni rastućim nacionalističkim i populističkim strujama. Ograničenja kada su u pitanju socijalni kontakti, uvođenje policijskih satova i zatvaranja granica zbog pandemije izazvane korona virusom, trenutno ograničavaju lične i javne slobode u Evropi.

Hibridnim „Freiraum festivalom“ Goethe-Institut povodom njemačkog predsjedavanja Vijećem Evropske Unije, zajedno sa partnerima*icama mreže Freiraum, organizuje otvorene razgovore o novim, pandemijskim realnostima u Evropi, u vezi sa solidarnim djelovanjem i ciljem ostvarivanja inkluzivnog društva. Program koji će se realizovati od 30. oktobra do 1. novembra okupiće veliki broj evropskih glasova i perspektiva. Sastojaće se od online programa, koji će biti dostupan širom Evrope, sa snimljenim diskusijama, izlaganjima i performansima, te manifestacijama održanih uživo u 20 evropskih gradova, od Bruxellesa i Berline, preko Atene do Turina i Praga.

Pitanjem slobode bavićemo se i u Sarajevu, kao i u partnerskom gradu Krakowu. Po tri djevojke iz oba grada su, kroz kratke videe, podijelile svoja individualna iskustva slobode u doba pandemije. Jedan od tih videa će biti predstavljen u okviru lokalnog događaja na temu „Sloboda“.

31.10.2020. sa početkom u 18.00 sati u hotelu Courtyard by Marriott (adresa: Skenderija 1 Sarajevo) organizujemo panel koji će imati dva dijela. U prvom dijelu panela, imaćemo priliku da pogledamo 10-minutni video, u kojem tri djevojke iz Sarajeva govore o svojim iskustvima tokom pandemije, a nakon toga će biti upriličen kratki razgovor sa njima kao protagonisticama. U ovom djelu panela učestvuju: Ajna Katica, Ilma Čosić i Lejla Hamzakadić, a razgovorom moderira Nikola Vučić. 

U drugom dijelu panela, nastaviće se razgovor pod nazivom „Žene u doba pandemije: izazovi svakodnevice sa Covidom19 u BiH“ u okviru kojeg će biti riječi o različitim aspektima položaja žena u društvu, sa posebnim fokusom na globalne promjene koje su se desile za vrijeme pandemije i predstavljaju dodatne otežavajuće okolnosti. Neka od pitanja koja će se otvoriti tokom drugog dijela panela su – šta je to sloboda danas, da li se pojam slobode promijenio za vrijeme pandemije, koje su to dodatne otežavajuće okolnosti, kakve su nove forme porodičnog života, te koliko se uloga i kvalitet života žena promijenio za vrijeme pandemije. Panelistice su: Azra Hadžiahmetović, profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu; Jasna Kovačević, profesorica na Ekonomskom fakultetu Univerziteta u Sarajevu; Azra Latić, psihoterapeutkinja i magistrica nauka socijalnog rada, e-Savjetovalište za žene žrtve nasilja, dok razgovorom moderira Maja Gasal-Vražalica, direktorica Akademija za žene.

* Zbog trenutne epidemiološke situacije broj mjesta je ograničen te vas pozivamo da događaj pratite online preko live streama na platformama:

Facebook: https://www.facebook.com/goetheinstitut.bih

Youtube: Goethe-Institut BiH