Poklon našim čitateljima/cama - Online izdanje magazina START BiH!

Dario Novalić, rođen je 1964. godine u Sarajevu, novinar još od 1984, glavni urednik magazina Start BiH , te portala     www.startbih.ba i www.bhputovanja.ba .

Kako funkcionišu javne ustanove (Sud BiH i zdravstvo) u Sarajevu, iz ličnog primjera  Daria Novalića, čitajte u nastavku.

Upravo smo pripremili/e i pustili/e najnovije online izdanje, to jest  544. magazina START BiH (www.startbih.ba ). Ovo je prvi put nakon dvadeset i dvije godine izlaženja da nismo štampali/e nijedan primjerak magazina START BiH, nego smo našim vjernim čitateljima/icama poklonili/e besplatno online izdanje. Da i se došlo do ovoga svi mi, uposleni/ice u START-u smo posljednja dva mjeseca svu svoju energiju i vrijeme investirali/e i usmjerili ka ovom cilju.  

Ljepo smo se rasporedili/e – ko želi i može, radi od kuće, kome je draže radno okruženje, dolazi u redakciju svaki dan, maska, peraje i …, naravno radimo pod maskama!

Posljednji broj smo odštampali/e još prije mjesec dana i distribuirali/e gdje treba. Od tada do sada radimo na našim portalima startbih.ba i bhputovanja.ba! Google nas je neki dan pozdravio, čestitao te poslao potvrdu da smo podigli/e čitanost na 74 posto!

Eto neke koristi od koronavirusa!

Nekih velikih promjena i nisam imao. Uobičajeno, rekao bih. Ionako sam prvi dio radnog dana provodio u kući a sve ostalo vani, na terenu.

Tako je bilo i ovih (korona) dana u martu i aprilu. Pripremajući neke tendere i ugovore, bio sam prinuđen dane i dane provesti pred poreskom upravom, na sudovima, po općinama!

I sve sam dokumente uspio prikupiti, zapakovati i uredno, poštom poslati gdje treba!

Normalno, svi su ti tenderi, ugovori, projekti u neka doba prekinuti, ukinuti, odgođeni za neka bolja vremena! A ja sve lijepo prikupio i poslao! I, prije toga, stajao u redovima! Mali kompliment Sudu BiH na organiziranosti –  da biste dobili neko uvjerenje od njih samo trebate otvoriti njihovu web stranicu. Sve lijepo piše i sve se može završiti online bez da se maknete iz kuće. I na kraju vam sve lijepo pošalju poštom na adresu!

Kao što se da primjetiti – nisam stigao niti malo „uživati” u korona kućnoj „dokolici”.

U jednom trenutku mi se mama razboljela, ne od korone već od nekih njenih starih boleština što između ostaloga prouzrokuju grozne glavobolje. I tako sam, na licu mjesta, iz ličnog primjera, shvatio sve ono što se govori o organizaciji zdravstva u Sarajevu. Možda je i u cijeloj  BiH isto ili čak gore, no ja sam svemu ovome svjedočio.

Nakon desetodnevnih pokušaja izliječenja majke, nakon bezbrojnih poziva hitnoj, koji su na sve nudili jedino tablete protiv bolova (po koje bismo morali otići sami u dežurnu apoteku) pozvao sam prijatelja, doktora specijalizanta, tražeći ga savjet, najbolji put da majku odvedem na ozbiljan pregled u neku bolnicu : „Ništa od toga drug moj! Samo ako teče krv, ako je hitno, ako ima moždani udar …”!

Dakle – SAMO MOŽDANI UDAR otvara vrata bolnice !!!

Lijepo kolega napisa u ovom novom broju online magazina START BiH

„Danas ljekari tjeraju ljude od sebe i puštaju ih da skapavaju u krugu familije”