Kultura i umjetnost kao mehanizam za ozdravljenje i/ili društveno politički bunt - Akademija političke pismenosti mladih u BiH

Akademija za žene

Uspješno je završen prvi dio Akademije političke pismenosti mladih u BiH i naši akademci i akademke su već na pola puta!

Drugi dio puta otvaramo 5. modulom „Kultura i umjetnost kao mehanizam za ozdravljenje i/ili društveno politički bunt“ , koji se održava od 08. do 10. decembra u Sarajevu. 

U društvima obilježenim sukobima, podjelama i traumama, kultura i umjetnost igraju ključnu ulogu u procesu ozdravljenja i pružaju snažan izraz društveno-političkog bunta. Kultura, u svojoj raznovrsnosti, služi kao most između ljudi različitih pozadina. Književnost, film, glazba i likovna umjetnost postaju platforme koje omogućuju dijalog, pomažući pojedincima da premoste jazove stvorene sukobima ili podjelama. U Bosni i Hercegovini, gdje se duboke etničke podjele osjećaju još od rata devedesetih, slobodni i nezavisni umjetnici poput pisaca, redatelja i glazbenika pružaju snažan izraz zajedničke ljudske patnje, stvarajući prostor za suosjećanje i razumijevanje.

Kroz ovaj dvostruki karakter – kao sredstvo za ozdravljenje i kao izraz bunta – kultura i umjetnost postaju nezaobilazni čimbenici u oblikovanju društva. Njihova sposobnost povezivanja, liječenja i izazivanja društvenih normi čini ih moćnim oružjem u borbi za bolje sutra. U kontekstu Bosne i Hercegovine, gdje se izazovi i dalje stapaju s poviješću, kultura i umjetnost predstavljaju svjetionik nade, podsjećajući nas da je snaga ljudskog duha često najveća u trenucima kada se izrazi kroz kreativnost i solidarnost.

O našim predavačicama i predavačima čitajte na našim društvenim mrežama!

 

za stranicu2