Zorica Bukinac

Akademija za žene

Zorica Bukinac (rođena 1964.) započela je profesionalnu karijeru 1989. godine.

Njena karijera dosad je bila usmjerena na nacionalnu i međunarodnu sigurnost, posebice vojnu profesiju, obrambenu politiku, žene u vojsci, upravljanje sukobima, NATO i EU.

Tijekom karijere diplomatkinje (2004.) bila je šefica Tajništva Republike Slovenije pri EU u Bruxellesu, savjetnica za zapadni Balkan i proširenje EU, zamjenica voditelja Regionalne grupe za specijalnu promatračku misiju OESS-a u Ukrajini, zamjenica voditelja Misije Veleposlanstva Republike Slovenije u Beču / Stalno predstavništvo pri UN-u, IAEA i drugim agencijama u Beču, šef Odjela za NATO, opunomoćeni ministar u Ministarstvu vanjskih poslova. Karijeru je započela kao istraživačica na Fakultetu društvenih znanosti 1989. godine, nastavila u Ministarstvu obrane od kraja 1991. do 2004. godine.

Diplomirala je na Sveučilištu u Ljubljani, Fakultet društvenih znanosti – Sigurnosni studiji. Medalje i nagrade: Nagrada Fakulteta Prešeren, Brončana medalja Slovenske vojske, Srebrna medalja Slovenske vojske. Strani jezici: engleski, njemački, srpski, ruski.

AFW-logo