Alen Kristić

BIOGRAFIJA

Teolog, pisac i prevoditelj. Protekla dva desetljeća sudjelovao je u osmišljavanju i realizaciji projekata iz područja dijaloga religija, svjetskog etosa, ljudskih prava, opraštanja, pomirenja i mirovnog obrazovanja. Težišta njegovog rada su odnos religije i politike, mirotvorni potencijal religija, svjetski etos, dijalog religija, politička teologija, konfiguracija religijskog na ruševinama socijalizma, pozicija i uloga žene u području politike i religije, teologija oslobođenja, kvir teologija, postmoderna filozofija kao izazov za kršćansku misao i praksu, odnos religije i umjetnosti. Do sada je objavio: „Religija i moć“ (2009), „Graditeljice mira – društveno-politički angažman dobitnica Nobelove nagrade za mir“ (2012), „Tiranija religijskog – Ogledi o religijskom bezboštvu“ (2014),  „Prognani u zaborav – Fragmenti o pozitivnom potencijalu religioznog“ (2015), “Gravitacije” (2017) i “Agonije: Teopoetika tjelesno-političkog” (2018).

O PREDAVANJU

 

Tijekom predavanja bit će pružena prilika da se prodube znanja o razlikovanju najvažnijih političkih ideologija. Dalje će se, kroz analizu političkih portreta nekoliko značajnih mirotvorki nobelovki, otvoriti prilika da tragaju za izvorima i oblicima političkog djelovanja.

O PROJEKTU

 

Prije svega se nadam da ćemo jedni u drugima osnažiti spremnost da na različite načine doprinesemo povratku etičkog u područje politike da bi politika, kao čestit poziv, konačno mogla doprinijeti humanizaciji našeg društva.