EKONOMSKI NEZAVISNA ŽENA

O PROJEKTU

Svjesni/e činjenice da je stopa nezaposlenosti u Kantonu Sarajevo velika, posebno kada su u pitanju žene, čija stopa nezaposlenosti prema zvaničnim podacima iznosi 62,83% na području kantona fondacija „Akademija za žene“ se odlučila na kreiranje programa edukacija, koje za krajnji cilj imaju pomoć ženama u stvaranju kvalitetnog temelja njihove dugoročne ekonomske nezavisnosti, kroz jačanje profesionalnih kapaciteta.  Stoga je „Akademija za žene“ u saradnji sa Zavodom za zapošljavanje Kantona Sarajevo, prije kreiranja samog programa edukacija, odlučila detaljnije ispitati ko su zapravo žene na evidenciji Zavoda za zapošljavanje, izraditi lični profil zainteresiranih za ovaj program edukacije i pomoći im da u što skorije vrijeme postanu ekonomski nezavisne žene na području Kantona Sarajevo.


Pitanje zapošljavanja žena i majki te njihov (ponovni) ulazak na tržište rada je važno pitanje obzirom da se žene često susreću s preprekama prilikom zapošljavanja, manjkom vještina koje bi pratile trenutne potrebe tržišta, nespremnošću trenutnog ili budućeg poslodavaca kada je u pitanju adekvatno balansiranje privatnog i poslovnog života i mogućnosti dodatnih angažmana. Stoga „Akademija za žene“ smatra potrebnim pružiti mogućnost nezaposlenim ženama da steknu dodatne vještine koje bi im omogućile fleksibilnost, samostalno organizovanje i balansiranje privatnog i poslovnog života. 


Polaznicama će kroz tri radionice biti pružen set edukacija o freelance svijetu i mogućnostima koje on pruža generalno i specifično o određenim oblastima freelance djelovanja. Specifične oblasti koje će biti pokrivene ovim vidom edukativnog programa namijenjenog osnaživanju profesionalnog kapaciteta nezaposlenih žena biti će kreirane nakon što potencijalne učesnice popune prijavni upitnik, putem kojeg će moći izraziti vlastite afinitete i nivo postojećeg znanja iz ponuđenih oblasti.


Predavači i predavačice će biti iskusni/e eksperti/ce koji/e posjeduju teorijsko i praktično znanje, vještine za edukaciju i prijenos znanja drugima, koji/e će svojim metodološkim pristupom potaknuti polaznice da otkriju ili ojačaju vlastite potencijale u oblasti freelance i pružiti im sve potrebne alate i mehanizme za pokretanje vlastitog posla u freelance domenu za koji iskažu interesovanje. 


Izabrane polaznice ovog programa će biti upoznate i sa mogućnostima koje pruža Zavod za zapošljavanje Kantona Sarajevo prilikom pokretanja vlastitog  startup biznisa, što će polaznicama pružiti kompletan okvir profitabilnih vještina, nadograđenog znanja i kvalitetnu polaznu tačku na prvom koraku ka vlastitoj ekonomskoj nezavisnosti i sigurnijoj budućnosti.


„Akademija za žene“ uz podršku Market Makersa će provoditi edukacije od januara do maja 2020. godine. u prostorijama Homework HUB, Kolodvorska 12, Sarajevo.


Projekat finansira MarketMakers podržan od strane Švicarske agencije za razvoj I saradnju.


WordPress

Prvu radionicu/trening koji će “Akademija za žene” realizirati u sklopu projekta “Ekonomski nezavisna žena”, a koji je podržan od Market Makers-a jeste intenzivni trening o WordPress-u. 16 učesnica koje su odabrane, a koje se nalaze na evidenciji Zavoda za zapošljavanje Kantona Sarajevo će imati priliku savladati vještine WordPress-a, kroz četverosedmični intenzivni trening.

WordPress je najpopularniji sistem za upravljanje sadržajem (CMS) na planeti. Trenutno 35,2% web stranica koje rade na ovoj platformi, sa kontinuiranim rastom od njegovog postanka u 2003. Razlozi njegove popularnosti su brojni, jednostavnost korištenja i bez znanja programiranja, činjenica da je besplatan za korištenje, ogromne količne dodataka na sam sistem koji proširuju funkcionalnost i mogućnosti kreativnog rada.

Postao je defacto standard za izradu stranica unutar freelancer zajednice, koriste ga i korporacije kada su im potrebne brze i jednostavne web stranice. Čak i američka vlada koristi WordPress platformu za neke svoje stranice, https://www.whitehouse.gov/.

Svoje korijene WordPress ima u blogosferi koja je nastala početkom milenija, prije nastanka socijalnih mreža, kada su alati poput Dreamweavera i Frontpagea bili standard za pravljenje web stranica.

WordPress je WYSIWYG  (what you see is what you get) alat, što znači da odmah vidite promjene na ekranu, sa vrlo prijateljskim interfejsom. Često se upoređuje sa Microsoft Wordom kada se želi opisati jednostavnost korištenja.

Korištenejm besplatne i open source platforme WordPress osigurava veliki diverzitet i feleksibilnost opcija, koje mnoga komercijalna riješenja jednostavno nisu u stanju da prate. Teme, pluginovi, widgeti se koriste kao lego kockice prilikom pravljenja web stranica, jednostavna za implementirati, koristiti i na kraju ukloniti ako nam se ne sviđaju.

Samo bogatstvo opcija, konfiguracija, dodataka često znaju zbuniti početnike koji dolaze prvi put u svijet pravljenja web stranica, ali to je samo privid. Čak ni vrlo napredni korisnici često ne koriste niti 30% mogućnosti, koje platforma pruža prilikom rada.

WordPress je najpopularniji način za pravljenje web stranice sa dobrim razlogom. Ako želite izgraditi bilo koju vrstu web stranice, od bloga, portfolia do e-shopa, WordPress je odlična opcija.

Intenzivni trening o WordPres- u će se sastojati iz teorijskog, praktičnog dijela te dijela koji će učesnice same morati prelaziki u vidu zadataka, a kroz sve to će ih pripremati i voditi predavač/ekspert Nedim Omerović.

Nedim Omerović

BIOGRAFIJA

Trenutno angažiran kao freelancer u Sarajevu, čime se bavi više od 5 godina. Jedan od orginalnih polaznika Bitkampa, iskustvo stekao u firmama Green River Media, Finity Solutions i Mantik, gdje je radio na pozicijama developera, QA testera i dizajnera. Saradjivao sa Centrom za balkanske strategije i bio pozvan kao gost predavač na workshopima Univerziteta u Aradu, Rumunija.

O PREDAVANJU

Workshop je koncipiran za polaznice sa poznavanjem korištenja socijalnih web platformi poput Facebooka i Twittera. Kao i osnovnim poznavanjem rada unutar MS Worda i korištenjem emaila.

Akcenat je dat na praktičan rad uz superviziju na workshop djelovima sa radnim zadacima koji se rade između predavanja. Sa ovim aktivnostima i predznanjem polaznce bi naučile da samostalno naprave websajt u marketingške svrhe

O PROJEKTU

Projekat je namjenjen da polaznicama da znanje i praktične vještine potrebne da samostalno naprave web stranicu namjenjenu u markeningške svrhe. Ovim se nadamo podstaći kreativnost, entrepreneurship-u, ekonomsku nezavisnost i dati uvid u bogatstvo mogućnosti rada preko Interneta. Bez obzira na obrazovanje i socijalni status svako može uspjeti zaraditi vlastitim idejama i radom.

Trening će se održavati dva puta sedmično – ponedjeljak i četvrtak u prostorijama HUB Homework-a, Kolodvorska 12.

Početak prve sesije je 17.02.2020.