„AND THIS IS DISCRIMINATION TOO"

U nastavku možete pročitati intervjue sa stručnjacima/kinjama iz oblasti ekonomije, politike, sindikalnog organiziranja, civilinog društva i medija, a koje su nesebično dale svoj doprinos u  aktivnostima čiji cilj je analiza stanja i negativnih pojava u društvu, kao i njihov lični i profesionalni angažman bilo u društvenom ili političkom djelovanju na temama, zakonima, inicijativama, stručnim analizama i izvještajima čiji svrha i cilj jesu poboljšanje uslova rada, ali i ponuda rješenja kojima bi se doprinijelo boljim uslovima rada i stvaranju humane radne klime u svim sferama društva s akcentom na oblast trgovine.

Mersiha Beširović je na čelo Sindikata trgovine i uslužnih djelatnosti (STBiH), došla 2009. sa mjesta predsjednice Sekcije žena na koje je izabrana 2000. godine. U sindikalnom je pokretu uključena od 1996. godine, kada je reanimirao svoj rad. Bila je i urednica magazina STBIH SuGlas. Njen angažman u STBIH je od prvog dana volonterski, kao i danas. Također je od 1997. zaposlena u H.O. FIET Predstavništvu (regisrovanoj Humanitarnoj organizaciji u BiH, osnovoanoj od strane međunarodne Federacije Union Network International, finansiran od strane Sindikata trgovine Norveške.

Obrazovanje je stekla u Gimnaziji Sarajevo 1993. Godine, a kasnije u Torinu („Human rights and Worekr’s Rights Protection“) i (Copenhagenu završen HR kurs)

 

Svetlana Cenić, ekonomska ekspertica i civilna aktivistkinja, rođena je u Sarajevu gdje je i diplomirala u 22. godini i otišla da radi prvo u Tešanj, pa Beograd, Englesku i nazad za Bosnu i Hercegovinu. Sve postdiplomske studije završila je u inostranstvu. Iskustvo je sticala u vanjskoj trgovini, vođenju projekata, proizvodnji, stranim investicijama, ali i kao savjetnica Predsjednika Republike Srpske od 2000. do 2005. godine, pa godinu dana kao ministrica finansija, s uspješnim finansijskim rezultatima jednogodišnjeg mandata. Godinama sarađuje s nevladinim sektorom na brojnim aktivnostima. Također, nekoliko godina je predavala Osnove ekonomije i Međunarodno poslovanje. Od 2007. je i kolumnistica magazina Dani. Trenutno je pro bono direktorica projekta regionalne poslovne asocijacije Biznis plus, kao i članica NO BHTelecom i predavačica na SHL Akademiji za mlade lidere. 

Sebe opisuje kao heterodoksnog ekonomistu po opredjeljenju i ubjeđenju.

 

 

Faruk Hadžić je magistar ekonomskih nauka iz oblasti Međunarodne ekonomije, ekspert iz oblasti Makroekonomskog menadžmenta, te doktorant iz oblasti Ekonomske teorije i politike.

As a macroeconomic analyst and consultant, he deals with the analysis of economic indicators, gives expert opinions, comments and suggestions related to the economy of BiH. He has won several recognitions and awards, including the Gold and two Silver Plaques of the University of Tuzla, for success during his studies. He is a member of the World Economic Association and the Post-Kenzi Economic Association, and is also the author of the books New Economic Policy and Back to Tomorrow.

 
 

 

Anđela Pepić, doktorandkinja na Fakultetu političkih nauka Univerziteta u Banjoj Luci iz oblasti sociologije. 

She is currently employed as the head of the Center for Entrepreneurship and Technology Transfer at the University of Banja Luka. Areas of research interest include: social and economic rights in Bosnia and Herzegovina, labor and workers' rights in general, the consequences of privatization processes on workers, and trade union organization.

 
 

 

Helena Lončar, direktorica Federalnog zavoda za zapošljavanje.  Ovu funkciju obnaša od 2016. Godine, a prije toga veći dio svog radnog staža provela je u oblasti obrazovanja kao profesorica komparativne književnosti i bibliotekarstva, a također je obnašala dužnost ministrice obrazovanja, znanosti, kulture i športa u Zapadnohercegovačkoj županiji te bila predstojnica Ureda predsjedatelja Doma naroda Parlamenta BiH iz reda hrvatskoga naroda. 

 

 

Irfan Čengić je zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH. Prije izbora u Parlament Federacije Bosne i Hercegovine bio je vijećnik u Općinskom vijeću Stari Grad Sarajevo gdje je obnašao funkciju dopredsjedavajućeg Općinskog vijeća Stari Grad Sarajevo od 2016.godine do 2018.godine, dok je u periodu od 2012. do 2016. godine obnašao dužnost šefa kluba vijećnika SDP-a. U mandatnom periodu 2008-2012. obnašao je poziciju Predsjednika komisije za pitanja mladih OV Stari Grad Sarajevo, a od 2012. do 2016.godine bio je član komisije za statut i propise OV Stari Grad Sarajevo.

Irfan Čengić is a member of the House of Representatives of the FBiH Parliament. Prior to his election to the Parliament of the Federation of Bosnia and Herzegovina, he was a councilor in the Municipal Council of Stari Grad Sarajevo, where he served as Vice-Chairman of the Municipal Council of Stari Grad Sarajevo from 2016 to 2018, while in 2012-2016 he served as Chairman of SDP councilors. In the term of office 2008-2012 he held the position of President of the Commission for Youth Affairs of the Municipal Council of Stari Grad Sarajevo, and from 2012 to 2016 he was a member of the Commission for the Statute and Regulations of the Municipal Council of Stari Grad Sarajevo.

 

Luka Čelan, gradonačelnik grada Livna.

Funkciju načelnika obnaša još od 2004. godine, za šta je 2013. godine dobio i priznanje Evropskog pokreta u BiH za najboljeg načelnika u BiH, a od 2017. kada je Livno dobilo status grada i kao gradonačelink.
Po zanimanju je diplomirani pravnik, a politički angažiran je u stranci HDZ BiH.