e - Savjetovalište sa psihoterapijom

Fondacija “Akademija za žene” uz podršku Austrijske ambasade u Bosni i Hercegovini uspostavlja e-Savjetovalište sa psihoterapijom koje će od početka maja nuditi besplatnu profesionalnu pomoć za žene žrtve nasilja u Bosne i Hercegovini.

 

Usljed pandemije COVID-19 nastupile su i neohodne stroge mjere za suzbijanje koronavirusa, pri čemu su se mnoge kategorije našeg društva našle u jako teškoj situaciji, često popraćenom osjećajem straha i neisvjesnosti. U ovoj zajedničkoj borbi ne smijemo zapostaviti rodnu perspektivu, a kako su žene višestruko pogođene negativnim posljedicama pandemije COVID-19, neophodne su strategije i mjere kojima ćemo im pružiti pomoć i podršku u ovim teškim trenucima.    

 

Many countries around the world have been faced with great challenges due to the fight against the COVID-19 pandemic, and one of them is certainly the provision of assistance and support to victims of violence. Many more developed countries in Europe are already experienced an increase in cases of violence against women and domestic violence.

 

Prema zvaničnim statističkim podacima čak 52,8% žena u Bosni i Hercegovini je do svoje petnaeste godine života doživjelo bilo koji oblik nasilja. Usljed ograničene slobode kretanja i mjera (samo)izolacije mnoge žene su izložene nasilju, a za većinu njih vlastiti dom nije sigurno mjesto. U ovom teškom periodu razgovor o našim ličnim problemima, kao i profesionalni savjet objektivnog/ne i suosjećajnog/ne sagovornika/ice mogu biti od velike pomoći. Razgovori u okviru e−Savjetovališta „Akademije za žene“ će se – zbog uslova ograničene slobode i (samo)izolacije − obavljati putem videopoziva. Savjetovanje će voditi isključivo educirane psihoterapeutkinje u okviru individualnih sesija. Savjetovanje, odnosno psihoterapeutski tretmani će se voditi u skladu sa standardima utvrđenim od strane Europske asocijacije za psihoterapiju i principima povjerljivosti podataka and dobrobiti klijentice, te sadržaja tretmana koji proističu iz Etičkog kodeksa.

 

Prijave se mogu dostavljati od 01.05.2020. putem prijavnog formulara koji će uskoro biti objavljan na www.afw.ba.

 

Fondacija „Akademija za žene“, koja vodi ovaj projekat, je nevladina organizacija čiji cilj je razvijanje i jačanje potencijala žena i mladih u svim sferama društva i koja u sklopu mnogobrojnih projektnih aktivnosti promovira ljudska prava, demokratiju i rodnu ravnopravnost u društvu.

Projekat pokretanja e−Savjetovališta finansira Austrijska ambasada u Sarajevu.                                                   

„Bosna i Hercegovina je važan partner za Austriju i stoga pokušavamo na različite načine da pružamo podršku, između ostalog kroz ovaj projekat koji nastoji da pomogne ženama koje posebno pate zbog posljedica krize“, naglašava austrijska ambasadorica u Bosni i Hercegovina Ulrike Hartmann